ATAKS TAVUK
Mart 22, 2017Araştırma da geliştirilen yumurta verimi yüksek tavuk ırkı ve bahçe tavuğu'dur.
Tavuk araştırma'nın uzun zaman ıslah çalışmaları sonuçu tescillenen Türkiye'nin yumurtalık tavuk türüdür.
Ataks Tavuk ortalama 18-20. haftasında yumurtaya gelmektedir.Bu salma tavukçuluk'ta 19 ila 21 hafta olarak değişebilmekte'dir.
Ataks tavuk genel anlamda doğal yumurta üretimi salma tavukçuluk ve organik yumurta üretimi için Türkiyemizde kullanılmakta dır.
Ataks Tavuk tam bir bahçe tavuğu ve aktif yapıya sahip olduğu için salma tavukçuluk ta verimli sonuçlar elde edilmekte dir.
Ataks yumurta Tavuk'ları salma tavukçuluk doğal yumurta üretiminde ülkemizde yıl yıl da ortalama 260/280 adet yumurta verimi vermekte'dir.Bu verim miktarı bakıma iklim şartlarına ve temiz bakima göre de değişmekte'dir.
Ataks yumurta Tavuk'u alırken en çok dikkat edilmesi gereken konu ise saf kan olması'dır.Her siyah tavuk ataks yumurta tavuk'u degildir.Saf kan olmadıkça gerçek ataks verimi ve özelliklerini alma şansı yoktur.
Ataks Tavuk'larinin yumurta rengi krem ,açık kahve,pembemsi karışık renklerdedir.
Ataks Tavuk'larinin günlük yem tüketimi 125/130 gr dır.
Ataks Tavuk ları ortalama yumurta ağırlıkları 65/75gr dır.
SABLEPOOT
Mart 17, 2017Sablepoot özellikleri
Sablepoot tavukları gerçek ispenç( CİN TAVUK) olarak bilinirler bazı kaynaklar 1550 ile 1650 yılları arasında geliştirildiğini yazsa da net bir bilgi yoktur. Ayaklarındaki tüy yapısından dolayı booted (çizmeli ) ismini almıştır. Çok değişik renk varyeteleri olan bir tavuk ırkıdır. Büyük paçaları nedeni ile çok dar kümeslerdeyaşamaları halinde paça tüyleri kırılabilir. Oldukça uysal mizaçları vardır.
ORİJİNİALİ: Hollanda
RENKLERİ: Millefeur,Buff,Limon
SENELİK YUMURTA ADEDİ: 95-100 Adet
YUMURTA RENGİ: Krem rengi
ERKEK AĞIRLIK: 860 gr.
DİŞİ AĞIRLIK: 760 gr.
TEPE TÜYLERİ: Yok
SAKAL: Yok
BACAK TÜYÜ: Var
TIRNAK: 4 adet
İBİK: Tek ibik
BEYAZ KEKLİK
Mart 15, 2017Beyaz keklik hepimizin bildiği kınalı kekliğin bir başka türüdür.Başından aşağı tamamen beyaz olan kekliğin, sadece gagası ve ayakları kırmızı renktedir. Erkek ve dişiler birbirinden kafa yapıları ve ayaklarındaki mahmuzdan ayırt edilir. Erkeklerin kafa yapısı daha büyük, ayakları da mahmuzludur. Dişilerde nadir de olsa mahmuz görülebilir. Kafeslerde,kümeslerde veya salmalarda çift olarak ya da bir erkek iki yada 3 dişi olarak beslenebilirler. Bilinçsiz yapılan avlanmalar, zirai ilaçlamalar gibi sebepler türlerin sayılarının azalmasına sebep olmuştur. Ülkemizde bunları yetiştiren çok sayıda çiftlik bulunmaktadır. Keklikler daha çok eti için beslenirler ama sesi ve görünüş güzelliği içinde besleyen kişilerin sayısıda oldukça çoktur. Keklik bakılacak kafeslerin alt kısımlarının ızgaralı olmalıdır.Hastalanmalarını önlemek için tercih edilmelidir. Her gün havalandırılarak, iki günde bir altlıkları temizlenmelidir. Yemleri ve suları her gün tazelenmelidir.
Orpington
Mart 15, 2017Orpington özellikleri
Orpington tavukları et ve yumurta iki yönlü yetiştirilen kombine verimli ağır cinstir. İngiltere’nin orpington kasabasında geliştirilmiş 1890 yıllarının başında amerika ya götürülmüştür. Orpingtonlar gevşek tüylenme gösteren iri ve büyük yapılı ağır bir ırktır. Orpingtonlar uysal hayvanlardır dişileri gurk olma isteği gösterirler.
ORİJİNALİ: İngiltere
RENKLERİ: Siyah,Sarı,Beyaz,Cockoo
SENELİK YUMURTA ADEDİ: 170-190 Adet
YUMURTA RENGİ: Açık Kahverengi
ERKEK AĞIRLIK: 4,5 Kg
DİŞİ AĞIRLIK:3,6 Kg
TEPE TÜYLERİ: Yok
SAKAL: Yok
BACAK TÜYÜ: Yok
TIRNAK: 4 adet
İBİK: Tek balta ibik
RENKLERİ: Siyah,Sarı,Beyaz,Cockoo
SENELİK YUMURTA ADEDİ: 170-190 Adet
YUMURTA RENGİ: Açık Kahverengi
ERKEK AĞIRLIK: 4,5 Kg
DİŞİ AĞIRLIK:3,6 Kg
TEPE TÜYLERİ: Yok
SAKAL: Yok
BACAK TÜYÜ: Yok
TIRNAK: 4 adet
İBİK: Tek balta ibik
SULTAN
Mart 15, 2017Sultan özellikleri
Sultan tavukları 1850 yılında Osmanlı dan İngiltere ye gitmiş ve buradanda bütün bölgelere yanş dünyaya yayılmıştır.Osmanlı devletinin izniyle adını Osmanlı sultanlarından alan bu tavuk cinsi bugün dünyada aranılan nadir bir süs tavuğudur. Son zamanlarda çeşitli renk çalışmaları yapılsada gerçek rengi beyazdır.Başın üzerindeki tepeleri (saç gibi )ve çene altındaki sakalları ile bütünlük içersindedir.Mizacı sakin ve ortama kolay uyum sağlayabilen bir cinstir.
ORİJİNİALİ= Türkiye
RENKLERİ= Beyaz,Beyaz,Krem
ERKEK AĞIRLIK= İki Kg
DİŞİ AĞIRLIK= Bir Buçuk Kg
TEPE TÜYLERİ= Var
SAKAL= Var
BACAK TÜYÜ= Var
TIRNAK= Beş adet
İBİK= V şekilli
FİZAN
Mart 13, 2017Fizan özellikleri
Fizanlar büyük şapka gibi başının üstündeki tepeleriyle çok popüler süs tavuklarıdır.Dünyanın çeşitli bölgelerinde yetiştirelen bu tavukların küçük ve orta boy olmak üzere 2 vücut yapısında olanları ve değişik renkleri mevcuttur.Kimilerinde sakal denilen alt gaga altında tüyleri olabilmektedir.Tepelerin fazla büyüdüğü zamanlarda hayvanın gözlerine girmemesine dikkat edilmelidir.Gerekirse kırpılmalıdır.
ORİJİNİALİ= Avrupa
RENKLERİ=Altın,gümüş,beyaz-gri,siyah-beyaz tepeli cuckoo
SENELİK YUMURTA ADEDİ= 140-180 Adet
YUMURTA RENGİ= Beyazdır
ERKEK AĞIRLIK= 1100-1700 gr.
DİŞİ AĞIRLIK= 950-1200 gr.
TEPE TÜYLERİ= Var
SAKAL= bazı türlerinde var
BACAK TÜYÜ= Yoktur
TIRNAK= Dört adet
İBİK= V şeklinde
MARAN
Mart 13, 2017
Maran tavukları 1850 yılların sonlarında Fransa’nın Marans kasabasında geliştirilmiş ismini buradan almıştır. Bu tavukların en büyük özelliği koyu kahverengi yumurta yapmalarıdır. Yumurta sezonu içinde renk tonları değişmekle beraber yumurta renkleri diğer tavuk türlerine göre renkleri çok daha koyu renktedir. Küçük ve iri boy olmak üzere 2 vücut ölçüsünde olanları vardır. Çeşitli renk varyeteleri mevcuttur.
ORİJİNİALİ: Fransa
RENKLERİ: Black Cooper,Cuckoo,Birchen,Black,White …
SENELİK YUMURTA ADEDİ: 155-185 Adet
YUMURTA RENGİ: Koyu Kahverengi
ERKEK AĞIRLIK: 3.7 kg.
DİŞİ AĞIRLIK:3,1 kg.
TEPE TÜYLERİ:Yok
SAKAL: Yok
BACAK TÜYÜ: bazılarında Var
TIRNAK: 4 Adet
İBİK: Tek İbik
SUSSEX
Mart 12, 2017Özellikleri
Susex tavukları et ve yumurta verimi yüksek iki yönlü tavukların en iyilerinden biridir. İngilterede susex'te elde edilmiştir. Açık renkli varyetesi birçok ticari hattın gelişmesinde rol almış olup bugünde tavuk ticaretinde çok büyük bir yeri vardır ve çok büyük önem taşımaktadır.
ORİJİNİ= İngiltere
RENKLERİ:= Light,Buff,Speckled sussex
SENELİK YUMURTA ADEDİ= 230-260 Adet
ZİBRİT
Mart 12, 2017ZİBRİT TAVUĞU
MEMLEKETİ=İngiltere.
TARİHİ=İlk Zibrit 1810 yıllarında Sir John Seabright tarafından getiştirilmiştir.Fakat ırkın tam olarak oluşması biraz zaman almıştır ve ilk zibrit klübü 1815 te kurulmuştur.1874 yılında Amerikan standartları tarafından ayrı bir menşei olarak kabul edilmiştir.
ALT TÜRLERİ
-Altın Zibrit.
Gümüş Zibrit.
ÖZELLİKLER=Erkek 751-851 gr , dişi 601-651 gr civarındadır. Tamamen süs için üretilen bir ırktır.Gövdedeki desenler görülmeye değerdir.Çok şıktır.
KÜMES ORTAMI=Tel tabanlı 2m2 kafes yada 3m2 toprak tabanlı kafes.
BESLENME=Civciv ve yarka iken etlik tavuk yemi daha sonra yumurta yemi ve taneli yemler (darı,buğday.yulaf gibi).Yeşillik unutulmamalı ve banyo için kum kabı konulmalıdır.
ÜREME YAŞI= 120 gün.
ÜREME ZAMANI=Uygun ısı ve ışıkta tüm yıl boyu.
YILLIK YUMURTA SAYISI= 60-100 adet.
KULUÇKA SÜRESİ= 3 hafta
ALTIN SÜLÜN
Mart 12, 2017
Sülün; Tavuksular takımının, Sülüngiller familyasından bir kuştur.
Bir Asya hayvanıdır kuşgillerdendir ancak, ilk çağlardan başlayarak Avrupa’ya da götürüldü. Yıllık kuşlardır. Erkeklerde kuyruk içinde olmak üzere 76-91 cm arasındaki uzunluk, dişilerde 51-61 cm uzunluk arasındadır. Uzun gösterişli ve alımlı gövdeleri vardır. Bacaklar uzundur ve gri renklidir. Erkek oldukça renklidir; boyunun üst bölümü ve başı parlak yeşil, ibiği kiremit kırmızısıdır. Kuyrukları uzundur ve sivridir. Dişi kuş çok daha küçüktür ve gri, kahverengi ve siyah renktedir. Genellikle baharda 7-12 arasında yeşilimsi gri yumurta yumurtlarlar. Kuluçkaya yalnızca dişi kuş yatar. Kuluçka süresi 25 gündür. Yavrular hızlı gelişirler ve 11-15 gün içinde uçmaya başlarlar. Ağaçlık bölgelerde yaşar, tahıl, böcek ve solucan yiyerek beslenir. Yerde çok hızlı koşabilir, uçmak yerine saklanmayı tercih ederler. İyi uçucudur. Ancak havada uzun süre kalamazlar. Avlanmak amacıyla çok fazla üretilir. Çok güzel tüyleri olması nedeniyle kafesle beslenen türler arasında sülününün kanatlarındaki metalik lekeler göze benzerler ayrıca Güneydoğu Asya’ ya ağaçkakan sülünü yaşar.Türkiye süs tavukları kategorisine girmektedir ve kümes ortamında beslenmektedir.
Sülün Omurgalı hayvanlardan, Kuşlar sınıfına girmesine rağmen tavukgiller gibi kümeslerde yetiştirilip türkiyerede bir tavuk türü gibi görülür. Küçük yuvarlak ve kısa kuyruklu tavuğumsu kuşlardır. Toprağa ve açıklık bölgelere çok bağlıdırlar. Tarla, çayır kayalık taşlık ve yarı çöllük bölgelerde bulunurlar. Çok iyi koşarlar. Renkleri bulundukları çevreye uyum sağlamıştır. Erkekleri çok süslüdür ve başlarında ibikler ya da demet biçiminde renkli tüyler taşırlar.Her zaman uçmazklar Yalnızca çok zor durumda kaldıklarında uçarlar ve ağaçlara konarlar. diğer kuşlar gibi ağaçlarda değilde Geceleri yerde geçirirler. Yuvaları basit toprak oyuklarından oluşur.
KAZ
Mart 12, 2017Kaz, gri – beyaz, renkli tüyleri olan ayakları perdeli, gagası yassı, ördekgiller ailesinden bir kuş türüdür. Otçuldurlar ama bazı türleri böcek ve solucanları da yerler. Oldukça obur olan kazlar bir gün boyunca hiç durmadan bişeyler yiyebilirler. Zaten günlerinin çoğunu yiyecek bulmak için harcarlar. Bilinen türleri yaban kazı, angut, büyük kar kazı, ak yanaklı kaz, kanada kazı ve rahibe kazıdır. canada Kazı’nın diğer kaz türlerine göre daha zeki olduğu söylenebilir. Erkek ve dişisi hemen hemen aynı boydadır fakat erkek kazların biraz daha iri ve heybetli olduğu gözlenmektedir. Kuğulardan daha küçük, ördeklerden büyüktürler. Ülkemizde çoğunlukla Erzurum – Kars bölgesinde daha fazla bulunurlar. Kanatları uçlara doğru sivrilen yumuşak ve gür tüylerle örtülüdür. Yavaş yüzerler ama su altında uzun süre kalabilirler. Bataklıkların sığ sularına yuvalarını kuran kazların yavruları otuz (30) – otuzdört(34) günlük kuluçka süresi sonrasında sarı ve çok güzel civcivler meydana gelir. Yavru kazlar üç(3) – dört(4) ay gibi bir süre içinde uçmaya başlarlar. Ortalama ömürleri yirmi beş yıldır. yetişkin kazların ağırlıkları dört (4 )– yedi (7 ) kilo arasında değişmektedir. Göç sırasında alfabemizde bulanan “V” şeklinde uçan kazların pusulası yıldızlardır. Göç eden türler genellikle kuzey bölgelerde ve kutuplarda yaşarlar. Yetişkin erkek kazlar rahat uçabilmek için her yıl kuyruk tüylerini dökerler.
ÖRDEK
Mart 12, 2017Yeşil başlı Ördek
Yüzen ve uçan ördeklerin en büyüklerinden hem yabani hem evcil ördeklerin atalarındandır. Erkeğinin başı ve boyun gövdesi çok parlak koyu yeşil renklidir. Bunun altında ise boynunun etrafını saran ve arkasında tam olarak kapanmayan beyaz dar bir çember vardır. En önemli özelliklerinden birisi ise kuyruk üzerinde yukarıya doğru kıvrık dört adet tüy bulunmasıdır. Dişide kafa ve boynunun bölgeleri daha soluk olmak üzere, tüm vücut koyuca kahverengi renktedir. Kafa üzerinde ince beyaz çizgiler vardır. Dişilerine "Tekir" adı verilir. Bütün Türkiye'de bulunan safkan yerli ördeklerdendir. Ayrıca kış göçmeni olanları ve göç sırası teğet geçenleri de vardır. Dalıcı değildirler. Sazlık ve durgun sularda yaşarlar. Kışın çay ve nehir ağızları ile nehir kıyılarında da görülürler. Yuvayı herzaman dişi kuş yapar. Sakin ve yavaş akan su kenarlarında, çamurluklarda ya da otların içine yaptıkları yuvaya yedi (7) ile onbir (11) yumurta bırakırlar. Beslenmeleri çoğunlukla bitkiseldir. Ayrıca salyangoz, midye vb. canlıları da yerler. Boyları elli sekiz cm civarındadır. En güzel avlanma şekli mühre ile olanıdır.
HİNDİ
Mart 12, 2017Hindi
Hindi, tavuk ailesi takımından olan sülüngiller familyasının alt familyasını oluşturur. Amerika'ya ilk gelenler tarafından Keşfedilmiştir, Avrupa'ya geçişi on yedinci yüzyılın başlarında olmuştur. Eti lezzetlidir ve eti için yetişrilen kümes hayvanıdır.Hinndi genel olarak 2 türdedir. Doğu ve Güney Amerika kökenli olan türleri bir metreye kadar boylanır. Meksika menşei'li olan türü ise, diğerinden belirgin oranda küçük olur. Eski ve yeni dünya kıtalarında yabani ve evcil türleri bulunmaktadır. Genel olarak hindi özellikle baş ve boyun bölgesi çıplak, tüyleri koyu kahve rengi ve parıltılıdır. Erkek hindi tavus kuşu gibi kabarır. Evcil olan türlerinin anavatanı Meksika'dır. Ülkemizdede bir çok yetiştirici tarafından çoğaltılmaktadır özelliklede yılbaşlarında bir çok kişi hindi etinden yemekler yapar.
Tüm evcil hindilerin atası olan Kuzey Amerika hindisi ormanlık alanlarda yaşam sürer. Ehlileştirilmeleri Amerika'nın keşfinden önce Meksika'da yaşayan Aztekler tarafından yapılmıştır. İspanyollar onaltınca yüzyılda Amerika'dan Osmanlının hakim olduğu yerlere getirilmiş ve Avrupa'ya buralardan yayılmıştır. Yüksek dalları olan ağaçlara tünerler kümeste ise tüneklerde uyurlar. Dişiler yumurtalarını ayaklarıyla açtıkları çukurların içine yapar. Beslenmelerinde meyve, böcek, tane, kök, kurbağa,buğday,darı gibi besin yiyecekleri tercih ederler. Eğer herhangi bir şekilde korkarlarsa, hızları saatte 90 km hıza ulaşabilir, 1,5 km kadar uçabilirler.
Diğer tür olan hindiler sadece Meksika'da, Honduras, Yukatan, Guatemala'da bulunan ormanlarda yabani ve doğal yaşam sürerler. Bu cins hindilerin büyüklüğü en fazla dokuz kg kadar olur. kafa ve boyun kısımları gök mavi renginde, tüyleri de yeşilimsi gri renkte olur. Kuyruklarındaki tüyler beyaz renkte, üzeri madeni parıltılı olarak kırmızı, siyah, yeşil benekli desende olur.
BILDIRCIN
Mart 12, 2017Bıldırcın kuşları, sülün ailesine dahil olan ve avlanabilir kuş türkleri arasında yer alan minyatür boyutlu türün adı olarak bilinmektedir. Bıldırcınlar küçük olmalarına rağmen kısa mesafede çok hızlı hareket edebilen canlılardır. Ancak uçuş mesafeleri kısa olduğundan avcılar tarafından kolay yakalanmalarına neden olmaktadır. Bıldırcınların bir kısmı göçebe olarak yaşayabilirken, bazıları da yerleşik olarak bulundukları yerlerde yer altındaki yuvalarında yaşamaktadırlar.
Beslenme Özellikleri
Bıldırcınlar çoğunlukla bulundukları çevrede bulunan tarlalardaki tohumlarla beslenmektedirler. Ancak bunun yanı sıra böcekler ve benzeri türdeki canlılarla da beslenmektedirler. Bıldırcınlar eti çok lezzetli ve yağlı kuşlar olduklarından birçok kuş yetiştiricileri tarafından çiftliklerde de beslenerek ticari anlamda güzel kazançlar sağlanmaktadır. Ayrıca bıldırcın yumurtası da üreticilerin diğer para kazanma kapısı olarak yer almaktadır.
YUMURTANIN YARARLARI
Mart 12, 2017Kolesterole etkisi olması nedeniyle çok tartışılan gıdalardan biri olan yumurta son günlerde “faydalı” gıdalar arasındaki yerini hızlı bir şekilde geri almaya başladı. Yumurtanın kötü şöhretinin nedeni içerdiği kolesterol miktarıdır.Ancak günümüzde araştırmalarda yumurtada bulunan kolesterolü yükseltmediği ortaya çıkmıştır.
1 orta boy yumurta yaklaşık 190 mg kolestrol içeriyor.
yumurtanın sağlığa yararları çoktur.
protein kaynağıdır özellikler vucut geliştirmek isteyen kişilerin ilk tercihidir.
omega 3 içerir kap hastalıkları ve kansere yakalanma riskini azaltır.
SÜLÜN
Mart 12, 2017
Sülün; Tavuksular takımının, Sülüngiller familyasından bir kuştur.
Bir Asya hayvanıdır kuşgillerdendir ancak, ilk çağlardan başlayarak Avrupa’ya da götürüldü. Yıllık kuşlardır. Erkeklerde kuyruk içinde olmak üzere 76-91 cm arasındaki uzunluk, dişilerde 51-61 cm uzunluk arasındadır. Uzun gösterişli ve alımlı gövdeleri vardır. Bacaklar uzundur ve gri renklidir. Erkek oldukça renklidir; boyunun üst bölümü ve başı parlak yeşil, ibiği kiremit kırmızısıdır. Kuyrukları uzundur ve sivridir. Dişi kuş çok daha küçüktür ve gri, kahverengi ve siyah renktedir. Genellikle baharda 7-12 arasında yeşilimsi gri yumurta yumurtlarlar. Kuluçkaya yalnızca dişi kuş yatar. Kuluçka süresi 25 gündür. Yavrular hızlı gelişirler ve 11-15 gün içinde uçmaya başlarlar. Ağaçlık bölgelerde yaşar, tahıl, böcek ve solucan yiyerek beslenir. Yerde çok hızlı koşabilir, uçmak yerine saklanmayı tercih ederler. İyi uçucudur. Ancak havada uzun süre kalamazlar. Avlanmak amacıyla çok fazla üretilir. Çok güzel tüyleri olması nedeniyle kafesle beslenen türler arasında sülününün kanatlarındaki metalik lekeler göze benzerler ayrıca Güneydoğu Asya’ ya ağaçkakan sülünü yaşar.Türkiye süs tavukları kategorisine girmektedir ve kümes ortamında beslenmektedir.
Sülün Omurgalı hayvanlardan, Kuşlar sınıfına girmesine rağmen tavukgiller gibi kümeslerde yetiştirilip türkiyerede bir tavuk türü gibi görülür. Küçük yuvarlak ve kısa kuyruklu tavuğumsu kuşlardır. Toprağa ve açıklık bölgelere çok bağlıdırlar. Tarla, çayır kayalık taşlık ve yarı çöllük bölgelerde bulunurlar. Çok iyi koşarlar. Renkleri bulundukları çevreye uyum sağlamıştır. Erkekleri çok süslüdür ve başlarında ibikler ya da demet biçiminde renkli tüyler taşırlar.Her zaman uçmazklar Yalnızca çok zor durumda kaldıklarında uçarlar ve ağaçlara konarlar. diğer kuşlar gibi ağaçlarda değilde Geceleri yerde geçirirler. Yuvaları basit toprak oyuklarından oluşur.
KEKLİK
Mart 12, 2017
Keklik Ailesi:Yaşadığı yerler: Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da. Özellikleri: Güvercin iriliğinde, eti lezzetli ve yağlı bir av kuşudur. Ayakları ve gagası kırmızıdır.Geniş alanlarda ve ovalarda bol avlanır. Ömrü: 14-21 yıl. Çeşitleri: Kınalı keklik, çil keklik, kırmızı başlıklı keklik, bambu kekliği Ünlü türleridir.Keklik sülümgiller ailesinin bir üyesidir.
Sülüngiller ailesinden çalılık, ovalık ve orman kenarlarında çiftler veya toplu halde yaşayan, göçmen olmayan kuşlardır. Türlere göre boyları 27-356 cm arasında değişir. Sırtları toprak renginde olduğundan yerde gezerken fark etmek imkansız gibidir çok dikkat etmek yada çok iyi görmek gerekir. Kurt ve tane ile beslenirler. Buğday filizlerinin uçlarını yiyerek zarar verirler. Avrupa, ve Kuzey Afrika bölgelerinde çokça rastlanan keklikler, hayatlarını dünyaya geldikleri topraklarda geçirirler. Yavrular büyüyünce de ana-babalarını terk etmezler. Korkutulmadık takdirde yürüyerek tavuklar gibi yicek ararlar. Tehlikede olduklarını anladıkları andan itibaren gürültülü şekilde kanat çırparak havalanır ve çok hızlı uçarlar. Otlar arasında açtığı çukurlarda barınır. 11-16 yumurta verirler. Yirmi beş gün kuluçkaya yatarlar. Dişi keklik yavrulara karşı muhabbeti çok fazladır.
Keklik eti av etlerinin en iyisidir. Genellikle “sürek” veya “arama” usulü ile avlanır. Sürek avında keklik sürüleri çevrilerek belli bir yere toplanır ve çembere alınarak avlanır buna ateş çemberi denir.
Aramada ise sürü çevreye dağıldıktan sonra köpekler yardımıyla bulunup avlanır. Bir kafese erkek keklik katıldığı taktirde, sesini duyan çevrenin erkek keklikleri bununla kavga etmeye gelince avlanabilirse de bu usul avcılık yasalarına aykırıdır. Yumurtalarını toplama ve “güme” denen su kenarlarında pusu kurma usulü de uygunsuzdur.
Kekliğin bir çok türü vardır. Kınalı keklik, beyaz keklik , kırmızı başlıklı keklik, bambu kekliği en Ünlülarıdır. Dağlık ve ekilmemiş arazilerde yaşayan kınalı keklik ülkemizde Trakya ve Anadolu bölgelerinde kürenler halinde bulunur. Sırtı kızılımsı gri, gerdanı beyaz, gagası ve ayakları kırmızıdır. Ovalarda ve fundalıklı yerlerde yaşayan çil kekliğin göğsünde at nalı şeklinde kahverengi bir leke vardır. Sırtı sarımsı kahverengi, yanakları ve gerdanı pas rengindedir. Kanatlarında da beyaz ve boyuna kesik çizgiler bulunur. Ülkemizin Orta ve Doğu Anadolu’nun açık arazi ve tarlalarında rastlanır.
Kekliğin eti lezzetli olduğundan yırtıcı kuşlar, tilki ve çakal gibi hayvanlar tarafından da avlanır. Tehlike anında erkek keklik yavru ve dişiyi kurtarmak için ölüm pahasına gürültüyle havalanarak avcıları peşine takar. 15-20 yıl kadar yaşarlar.
Habeş
Mart 09, 2017
Memleketi: Çin , Java ,Sumatra , Seylon , Ethopya Paraguay ,Arjantin ve Filipinler.
Tarihi: Değişik düşünceler vardır. Bir görüşe göre ilk Silkiyeler 3000 yıl önce Moğollar tarafından Himalayalarda bulunup Çin'in kuzeyine getirilmiştir. Avrupa'ya Silkiyeler 1650-1750 lerde getirilmişlerdir. 1874 'te Amerikan standartları tarafından ayrı bir tür olarak kabul edilmiştir.
DİĞER TÜRLERİ:
-Beyaz Silkiye
-Siyah Silkiye
-Sarı Silkiye
-Mavi Silkiye
ÖZELLİKLER:Erkek 1.36 kg , dişi 950 gr civarındadır.İpeksi tüyleri bakımından 'Silky' (İpeksi) adı verilmiştir.Paçalı ve sakallı olmaları tepelerinin büyük ve gösterişli olması bakımından onları ençok aranan en güzel süs tavukları arasında yer bulmuştur.
KÜMES ORTAMI:Tel tabanlı 2m2 kafes yada 4m2 toprak tabanlı yer kafesi olması gerekmektedir.
BESLENME YÖNTEMİ: Civciv ve yarka iken etlik piliç yemi daha sonra yumurta yemi ve taneli yemler
(darı,buğday.yulaf gibi).Yeşillik kesinlikle unutulmamalıdır ve banyo yapabilmeleri için kum kabı konulmalıdır.
DİĞER TÜRLERİ:
-Beyaz Silkiye
-Siyah Silkiye
-Sarı Silkiye
-Mavi Silkiye
ÖZELLİKLER:Erkek 1.36 kg , dişi 950 gr civarındadır.İpeksi tüyleri bakımından 'Silky' (İpeksi) adı verilmiştir.Paçalı ve sakallı olmaları tepelerinin büyük ve gösterişli olması bakımından onları ençok aranan en güzel süs tavukları arasında yer bulmuştur.
KÜMES ORTAMI:Tel tabanlı 2m2 kafes yada 4m2 toprak tabanlı yer kafesi olması gerekmektedir.
BESLENME YÖNTEMİ: Civciv ve yarka iken etlik piliç yemi daha sonra yumurta yemi ve taneli yemler
(darı,buğday.yulaf gibi).Yeşillik kesinlikle unutulmamalıdır ve banyo yapabilmeleri için kum kabı konulmalıdır.
İspenç
Mart 09, 2017
MEMLEKETİ: Hollanda ( Netherlands) , Belçika (Belguim)
TARİHÇE: İlk ispençler Türkiyede cin tavuğu diye bilinir.1550 'li yıllarda üretilmişler ve günümüze kadar süs tavuklarının en küçük cinslerinden biri olarak gelmişlerdir.
ÖZELLİKLERİ: Ortalama Erkek 855 gr , dişi 655 gr civarındadır. Küçük olmasına rağmen horozlar kendilerinden büyük birçok horozu sindirebilirler. Ayaklarındaki paçaları, gülibikleri onları süs hayvanı yapmıştır.
KÜMES ORTAMI:Tel tabanlı 2m2 kafes yada 3m2 toprak tabanlı kafes.
BESLENME YÖNTEMİ: Civciv ve yarka iken etlik piliç yemi daha sonra yumurta yemi ve taneli yemler (darı,buğday.yulaf gibi).Yeşillik Kesinlikle unutulmamalı ve banyo için kum kabı konulmalıdır.
ÜREME YAŞI: 120 gün
ÖZELLİKLERİ: Ortalama Erkek 855 gr , dişi 655 gr civarındadır. Küçük olmasına rağmen horozlar kendilerinden büyük birçok horozu sindirebilirler. Ayaklarındaki paçaları, gülibikleri onları süs hayvanı yapmıştır.
KÜMES ORTAMI:Tel tabanlı 2m2 kafes yada 3m2 toprak tabanlı kafes.
BESLENME YÖNTEMİ: Civciv ve yarka iken etlik piliç yemi daha sonra yumurta yemi ve taneli yemler (darı,buğday.yulaf gibi).Yeşillik Kesinlikle unutulmamalı ve banyo için kum kabı konulmalıdır.
ÜREME YAŞI: 120 gün
Hamburg
Mart 09, 2017- Hamburg tavuk ırkı Avrupa ( Europe ) menşei'li bir ırktır.
- Kuvvetli gövde yapısı ve uzun ve güzel kanatlara sahiptir.
- Günümüzde ise Hamburg tavuk ırkı dünya’nın bir çok ülkesinde üretilmekte ve yetiştirilmektedir.
- Hamburg tavuk ırkı bir çok yetiştirici tarafından süs tavuğu olarak üretilmektedir.
- Cüce hamburg tavuk ırkıda vardır
Görünüm Özellikleri
- Grili beyazlı, Kahverengili siyahlı ve kırmızılı siyahlı renkleri barındırmaktadır
- İbik, Göz ve Gaga çevresi komple kırmızıdır
wyandotte
Mart 09, 2017
Özellikleri
Wyandotte Tavuk'u Amerikan ırkıdır. Deri rengi sarı,yumurta kabuğu kahverengidir.Hem et hem yumurta iki yönlü kombine verimlidir. Görünüş cazip renkli ve heybeti yetiştiriciler için ilk tercih sebbebi olmuştur.
ORİJİNALİ: Amerika
RENKLERİ: Gümüş,Altın,Sarı
YUMURTA YÜZDESİ: %70
Cochin
Mart 09, 2017Özellikleri
Cochin tavuk'ları iri gövdeleri, kabarık tüyleri ile iyi bir sergi hayvanı olarak önem taşırlar brahmalar gibi iri cins tavuk gurubuna girerler. Bir dönem için yüksek yumurtlama ve gurk olma özelliği gösterirler. Sakin ve kolay evcilleşebilen tavuklardır. Aşırı tüylenmeden dolayı iyi bir döllenme için arka kısmındaki tüylerinin kırkılması gerekir.
ORİJİNALİ: Çin
RENKLERİ: Beyaz-Siyah-Sarı-Gümüş
SENELİK YUMURTA YÜZDESİ: %50
Austrollope
Mart 09, 2017
Australorp tavuk türü bir yılda 364 adet yumurta rekoruyla ün salmış tavuk türüdür. Tabikide bu rekor Yani siz bu tavuğa sahip olup güzel bir bakım yaptığınız da, yıllık ortalama 240-260 aralıklarında yumurta elde edebilirsiniz.Tavuk'un yumurtlaması çin en önemli şey bakımdır.
Beş yıl boyunca en yüksek kapasitede yumurta yapabilir ve yedi yıl boyunca da yumurta veriminde düşüş olmaz. Bu özellikte diğer tavuklardan ayıran çok önemli bir özelliktir.
Australorp tavuk'unun en önemli özelliklerinden birisi de 21 saat altında bir sürede yumurta yapan bir cinstir. Civcivlerinizi bahar aylarında elde ederseniz beş aylık , kış mevsimlerinde ise yedi ay civarında yumurta elde edebilirsiniz. Yumurta rengi kahverengi tonludur.
Australorp cinsi sakin bir yapıya sahip hayvanlardır. Horozlarının canlı ağırlığı 3,8 – 4,3 aralığında , tavukları da 2,8 – 3,4 aralığındadır.
Australorpların siyah , beyaz ve mavi renklere sahip türleri bulunmaktadır.